Flevo Race 2014

Flevorace 2014 - Een belevenis van  uitersten.

RoaringX lag al piekfijn in orde voor de wedstrijd aan de meldsteiger van de Buijshaven in Enkhuizen. Tussen de hevige regenbuien door sleepten we in het donker de laatste bagage aan boord, waarna we in de late uurtjes  de belangrijkste waypoints van het IJsselmeer  vastlegden  zodat we voor de wedstrijd met gemak de aangekondigde baan zouden kunnen invoeren.

’s Ochtends trokken de laatste regenwolken weg en maakten plaats voor een uitgestrekte windstilte. De hele zeilmenigte verzamelde zich om 08.15 voor het palaver in de Messink-loods tussen de broodkruimels van een uitgebreid ontbijt dat hieraan vooraf was gegaan. De wedstrijdleiding besloot tot minimaal een uur uitstel en verwachtte aan het eind van de ochtend een toenemende krimpende westenwind.  De baan voor de shorthanded klasse zou via de VHF aangekondigd worden.  In de double-handed klasse verschenen 9 boten aan de start.

Alle deelnemers cirkelden rondjes en dobberden bij de wedstrijdboot  tot de eerste vlaagjes voelbaar werden. Doordat de shorthanded wedstrijdbaan pas een paar minuten voor de start bekend werd gemaakt sloeg de relaxte sfeer om in een volledige adrenaline rush.  Toch wist Ad een redelijke start te maken, terwijl ik met stoom uit de oren de baan In Maxsea en op papier uittekende. Net voor de eerste overstag richting boventon was het tekenwerk af en haalden we meteen een aantal concurerende boten in, doordat RoaringX hoger en sneller zeilde. Toch bleef de grotere Batfisch voor en de X-posure  dicht achter ons. Bij het volgende voor de windse rak was de blauwe gennaker snel gezet. Het waren super omstandigheden, waarbij ook het gijpen en naar beneden halen van de grote blauw lap in onze jacuzzi via het voorluik perfect verliepen.   Het tactisch spel van de juiste tacs en gyps was de grootste uitdaging door de sterke windshifts. In het laatste rak verspeelden we helaas veel tijd met de lazy gennakersheet die eindeloos veel keren om de Genua furler zat gedraaid en het vinden van de juiste locatie van de finish boot.

Op zaterdag waren we op tijd buiten om nog de gennaker omhoog te trekken. Toch lekker om even alles te checken….. het werd een grote warboel en voordat we alles geklaard hadden, zodat we  3 minuten en 15 seconden te laat over de startlijn gingen. Bij het ronden van de bovenboei was de aansluiting weer hersteld.  maar nu moesten we onze boot nog verder pushen om ook de rating goed te maken. Na een redelijk gezeild downwind traject zeilden we vergeleken bij de rest super hoog en snel aan de wind. Dit maakte veel goed, echter inktzwarte wolken pakten samen. Net aan het begin van het volgende voor de windse rak barste het natuurgeweld los. Batfish was ons voor gegaan en had grote moeite om de giga-grote gennaker in bedwang te houden. We besloten om de draaiende windstoten tot 23 knts die gepaard gingen met de hevige stortregen eerst voorbij te laten gaan voordat we de gennaker zouden zetten.

Het laatste rak naar de finish werd weer een tactische uitdaging door de windshifts. Ondanks een slechte start toch nog een redelijke wedstrijd gezeild. Rosy Maes won de dagprijs. Na afloop was het  gezellig borrelen in de haven met de Jam Session,  Rosy Maes en de Bolocan en later op de avond sloten de Batfish , Fay-J en  Panther nog aan.

Voor zondag voorspelden de weersites weinig goeds: harde tot stormachtige wind met windstoten tot boven de dertig knopen. Bij het pallaver werden de VA-A en B klassen, alsmede de klassieke jachten, afgeblazen. De doublehanded klasse en ORC werden wel aan de start verwacht. De avond tevoren hadden we bij weinig wind RoaringX al voorzien van de Genua 4 en het 1e rif was al eerder  voorbereid.   Onder de hoge wal leek het nog mee te vallen met de wind zodat we zelfs overwogen de gennaker downwind te zetten. Maar al gauw liep de wind op naar 30 knts zodat de gennaker onderdek bleef en we tam met de fok bleven zeilen. Panther liep ons als een raket in onder gennaker. Jam Session voerde een perfecte gijp uit bij 35 knts  voor de tonronding, terwijl Batfish en Panther afhaakten door gennaker problemen. Wij voeren verder maar moesten aan de wind een 1e rif zetten, terwijl Jam Session vrolijk verder zeilde omdat die al veel eerder een rif had gestoken. Via de marifoon kwam een onduidelijk bericht binnen over het staken van de wedstrijd, maar de doublehanded klasse ging door. Het werd steeds ruiger. Alleen Jam Session en wij waren nog in de race. Op het moment dat we zagen hoe een boot in de ORC klasse een chinese gijp maakte en vervolgens de mast afbrak , besloten we uit de wedstrijd te stappen. Man en materiaal sparen stond voor Team RoaringX  voorop. Dennis Zuidam met Jam Session was de enige die de finish passeerde en daardoor niet alleen de dagprijs binnenhaalde maar ook de eerste prijs overall in de shorthanded klasse won.

Jam Session won niet alleen deze dag maar ook overall. Bravo, een uitstekende prestatie. Door dit succes heeft Dennis besloten om ook in de 100 Mijl (Bruine Bank Race) te starten en een gooi te doen naar de eerste plaats in de Shorthanded Competitie van de Noordzeeclub. Hij realiseert zich dat de Batfish en Junique niet te versmaden tegenstanders zijn maar gaat de strijd vol overtuiging aan. 

Voor Team RoaringX is het zomerseizoen en de competitie ten einde. De eerst volgende wedstrijd zal voor de IJspegel Trophy in Scheveningen zijn. 

RoaringX Sailingteam is sponsored by

 

Jibe Events & Incentives     Vrolijk Watersport